Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag
Als ik naar Nikita kijk en haar leeftijdgenootjes, zie ik het ze nog niet doen, dat op de bres springen voor vrouwenrechten zoals 100 jaar geleden werd gedaan. Misschien willen ze nog wel een petitie ondertekenen die ergens rondgaat op de social media, maar dat mag niet meer dan een muisklik aan moeite kosten.

Dinsdag was het Internationale Vrouwendag, ooit ontstaan door westerse vrouwen die opkwamen voor kiesrecht en betere arbeidsvoorwaarden. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin, in 1910, tijdens een internationale vrouwenconferentie van zo’n 17 landen in Kopenhagen. Vrouwen grepen elk jaar 8 maart aan om te demonstreren, totdat de Eerste Wereldoorlog hieraan een eind maakte. In de jaren zestig zorgden feministische bewegingen weer voor een heropleving en in 1978 werd het een officiële feestdag.

Keukenskype

Keukenskype

Regelmatig probeer ik door de ogen van onze jonge vrouwen naar de wereld te kijken, al de moeizame verworven vrijheden als doodnormaal ervarend. Je ziet immers alleen dat wat jezelf begrijpt. Nikita zit nu nog op school maar straks houden we een keukenskype. De bekende vrouw achter het aanrecht. Was dat niet waar de Dolle Mina’s een beetje dol van werden? Tegenwoordig worden vrouwen dol van andere dingen. Bijvoorbeeld van te veel keuzes hebben, zoals de dame die zich bij ons aanmeldde op Code5.nl.

www.code5.nl

Code5-schrijftraject

F. schreef: Ik weet niet wat ik wil met de rest van mijn leven. Ik heb veel meegemaakt, sommige dingen moet ik nog verwerken, maar ik ben klaar voor een nieuwe stap. Ik wil vooral spiritueel bezig zijn, met mijn hart.
Tijdens het 5-daagse Code5-schrijftraject dat anoniem en per e-mail verloopt, stel ik voornamelijk vragen. Leuke vragen die je fantasie prikkelen, maar ook vragen die je jezelf liever niet stelt. Vragen die je mee onder het oppervlak nemen, de diepte in. Om haar interesses te peilen vraag ik F. te reageren op een aantal fictieve vacatures. Ze kiest voor die van de jongerencoach. Ze houdt ervan om anderen te helpen, het liefst zou ze de hele wereld helpen, maar met jongeren is er een wederzijdse klik. Een prima keus voor nu.

Maar is dit ook een stap in de richting van haar ultieme toekomstwens? Op de vraag waar ze zichzelf over 10 jaar ziet in het leven, antwoordt ze: Na mijn ochtendmeditatie stap ik in mijn auto en rijd naar mijn eigen spirituele centrum om de eerste groep te verwelkomen.
Ik schrijf terug: Ja, laten we eens gek doen. We springen samen over de tijd heen en landen precies op de drempel van deze toekomstdroom: Jouw eigen spiritueel centrum. Op die dag heb je een afspraak met iemand die je laatst op een feestje hebt ontmoet bij je beste vriendin. Jullie klikken en hij wil serieus met jou in gesprek over het leegstaande pand dat hij heeft om je droom te concretiseren. Je gaat helemaal uit je dak.

Maar daar heeft hij wel informatie voor nodig. Hij wil bijvoorbeeld alles weten wat je hebt gevonden over marktonderzoeken op dit gebied en welke jij al hebt gedaan in de buurt, over de activiteiten, groepen en disciplines die je onderdak wilt bieden. Over de contacten die je al hebt gelegd en over de voorlopige toezeggingen. Met andere woorden, over de opbrengst van je toekomstige huurders. En over de hulp die je gaat inkopen om alles rond te krijgen en het centrum te laten draaien. Een klusjesman, een tuinman, een vervangster voor als jij er niet bent, een boekhouder en een schoonmaakster. En natuurlijk wil hij ook horen wat jij al hebt uitgezocht over financieringsmogelijkheden zoals subsidies, crowdfunding en investeerders in jouw branche. Een spiritueel centrum, zo concludeert hij, is immers een business, net als een supermarkt of fitnesscentrum; het product dat wordt aangeboden moet uiteindelijk de rekeningen gaan betalen.

De volgende dag mailt F. me terug: Christel, ik vind het wel super dat jij mij op deze manier inzichten geeft, waarbij je volgens mij geen onderdeel hebt overgeslagen. Je hebt mij hiermee behoorlijk de stuipen op het lijf gejaagd. Ik krijg al hoofdpijn als ik het lees! Jij hebt een bijzondere wijze van online-coachen. Je hebt veel in mij naar boven gehaald. Ook door mij te triggeren, soms te verbazen en soms te irriteren. Maar dit had ik nodig om erachter te komen, waar mijn kracht ligt. Jouw tweede alinea in je laatste mail was een eyeopener voor mij. Ik hoef niet op zoek naar dat spirituele centrum, want het zit in mij en ik ben een spiritueel centrum. Dat heb je mooi verwoord.

Aan het eind van de vierde dag weet F. precies wat ze wil gaan doen. Bovendien is ze zich nog beter bewust geworden hoe gezegend ze is met haar werk, sociale contacten en talloze activiteiten. Opgewekt claimt ze een domeinnaam en gaat er mee aan de slag. Over leven met je hart gesproken. Zo eindigt onze anonieme ontmoeting vol nieuwe inzichten en een duidelijk toekomstplan.
Straks Nikita eens peilen. Of ze überhaupt ooit heeft gehoord van Internationale vrouwendag. Zolang ze maar niet verandert in een Dolle Mina. Alhoewel.

www.code5.nl

No-Cure-No-Pay actie Code5.nl

In verband met Internationale Vrouwendag loopt er de hele maand maart een NO-CURE-NO-PAY-actie. Amigoelezers die zich aanmelden met ‘Amigoe’ krijgen deze maand een extra mooie deal. Lees verder op www.code5.nl.

Christel Cosijn, in Amigoe, 9 maart 2016.