De invoering van Geluksdag

Het leven is een jungle! Maar wij zijn goede gidsen.

De week heeft zeven dagen. Een daarvan is een rustdag. Dit hebben we te danken aan de god van het scheppingsverhaal uit de Bijbel. Al eeuwenlang heeft de week nu zeven dagen, maar als het aan mij ligt komt daar snel verandering in.

Als geluksmakelaar vind ik dat geweldig nieuws

Een artikel over de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bracht me op een idee. Sjeik Mohammad Bin Rashid Al Maktoum maakte begin dit jaar bekend dat er een minister van Geluk en een minister van Tolerantie zijn aangesteld. Als geluksmakelaar vind ik dat geweldig nieuws. En ook dat het hier vrouwelijke ministers betreft.

Een kwart eeuw geleden moderniseerden de VAE de woestijn, gefinancierd door de opbrengsten van aardolie en de hulp van goedkope gastarbeiders. Hun futuristische gebouwen en levensstijl zijn wereldwijd spraakmakend, evenals de extreme luxe die alles daar uitademt. En dat door de metamorfose van een simpel stuk woestijn.

Sjeik Mohammad Bin Rashid Al Maktoum

Sjeik Mohammad Bin Rashid Al Maktoum
De islam, de staatsgodsdienst van de VAE, speelt een belangrijke rol bij het bepalen van hun normen en waarden. Deze is Soennitisch, evenals die van 90% van de islam over de hele wereld, dus traditioneel. Herinterpretatie van de Koran is vanwege het traditionele karakter niet toegestaan, dus ook geen gesleutel aan het scheppingsverhaal. Maar dat zal daar niet nodig zijn, want dit nieuwe VAE-kabinet gaat zorgen voor een tolerante samenleving met een beter opgeleide bevolking en gelijkwaardige economische kansen voor iedereen. ‘Geluk zal niet louter meer een wens zijn,’ twitterde sjeik Mohammad. ‘Er worden programma’s, plannen en prestatie-indexen doorgevoerd, die het algemene geluksniveau in het land moeten bevorderen.’

Mijn handen jeuken om ook zo’n samenleving te creëren. Ik wil me om te beginnen wel verkiesbaar stellen als minister van Geluk. Anderen gelukkiger maken is toch al mijn vak.

Gewoon met Urs en Chip

Nikita, Chip en Urs

Via de app wil ik even weten hoe Nikita over geluk denkt.
‘Ha dushi, waar werd jij gelukkig van als kind?’
‘Hey mam. Als klein kind van buiten spelen. Gewoon in de tuin met de honden of met Urs en Chip. En naar zee. En als tiener…uhm, leuke dingen doen met vrienden. Dus beach days, kamperen of samen eten met anderen en zo. Doen waar ik zin in had. En nu houd ik daar nog steeds van, omringd zijn door mensen waar ik van hou en die me blij maken. Maar ook heel simpele dingen maken me gelukkig. Zoals een lekkere steak of chocolade cake.’
‘En nu?’
‘Ik denk dat meer tijd me gelukkig zou maken. Om andere dingen te doen behalve school. Zo voelt het soms.’
‘Stel, ik geef je 2 uur per dag cadeau. Wat zou je daar dan mee doen?’
‘Dat is niet genoeg, ha ha, ik denk meer aan dagen. En dan met vrienden afspreken. Dingen doen die ik wil. Meer sporten. En ook nog genoeg tijd voor mijn schoolwerk. Ik zal echt blij zijn als ik straks werk en in mijn vrije tijd helemaal vrij ben en niet nog huiswerk moet doen.’
‘Maar als je werkt heb je toch ook veel minder vakantie?’
‘Nou ja, mam, dat ligt aan het werk. Je kan dan any time vakantie nemen. Je zit niet vast aan een bepaalde tijd. En je kan gemakkelijk niks doen. In je weekend dan. Nu moet ik meestal iets voor school doen anders kom ik in de problemen.’

Ik grinnik. Nikita wil een baan van 9 tot 5, met 20 dagen vakantie per jaar.

‘Ja, tenzij je collega’s hebt die ook vakantie willen. Of kinderen die naar school moeten. Voor jou zou een extra dag misschien wel wat zijn.’
‘Ja, zoiets.’
‘Wat ben je aan het doen nu?’
‘Nog niks. Probeer moed te verzamelen om schoolwerk te gaan doen.’

We babbelen nog even verder over het ontbreken van een fijne studieplek met een goede stoel, totdat ze besluit het maar gewoon te doen met wat er is. Dat zal in de VAE beslist anders zijn gegaan. Daar was allang een gouden bureaustoel aangerukt en een masseur opgetrommeld voor haar ongetwijfeld pijnlijke schouders.

Een leven vrij van alcohol, drugs en nog een aantal westerse zaken

De inwoners van de VAE krijgen gratis onderwijs en gezondheidszorg. En een leven vrij van alcohol, drugs en nog een aantal westerse zaken. Discipline en studie zijn daar the high way naar een gelukkige tolerante samenleving: een oase van geluk en beschaving. Een Arabische Utopia.

www.code5.nl

Christel Cosijn, geluksmakelaar en counselor

Voorlopig heeft de westerse wereld eerst nog een joekel van een wonder nodig om überhaupt op het idee te komen om haar burgers te helpen gelukkiger te worden. De vondst van een heilig document zou daarbij kunnen helpen. Een verloren stuk van het scheppingsverhaal. Daarin wordt dan onthult dat diezelfde god die de wereld heeft geschapen een dag achterover heeft gedrukt. De achtste dag, ofwel de Geluksdag.

Maar het hebzuchtige westen heeft vast niet genoeg aan één Geluksdag per week. Oplossingsgericht als ik denk draai ik dan de boel gewoon om in zeven Geluksdagen plus een rustdag. Dat zou voor mij, als minister van Geluk, waarschijnlijk wel betekenen dat ik zeven dagen per week moet werken. En dat is pas echt geluk hebben voor iemand de van zijn vak houdt. Maar totdat ik minister van Geluk ben, kun je voor een gelukkiger leven altijd bij mij terecht op www.code5.nl. Laat me daar weten waar jij gelukkiger van zou worden. Wie weet!

www.code5.nl

Links

Christel Cosijn, in Amigoe, 7 april 2016.