De Real Meal Revolutie

DRMR

Vaak kom ik ’s morgens op de boulevard andere ‘lopers’ tegen. Ik verdeel ze in twee categorieën: hardlopers en afvallers. De hardlopers zijn slank en pezig. Ze rennen lichtvoetig langs, gedreven door een innerlijk energie. De afvallers zijn niet slank. En ze bewegen ook niet bepaald lichtvoetig.
Opvallend is dat de grootste vetreserve in onze buik wordt meegedragen, als een kostbaarheid, zoals een baby, veilig in moeders buik. Hoewel mijn buffer minimaal is, ben ik toch geen hardloper. Of moet ik zeggen, nog geen hardloper? De afgelopen weken is mijn buik namelijk ‘zomaar’ wat platter geworden. Met ‘zomaar’ bedoel ik niet door het lopen.

Melchior Meijer

Melchior Meijer

Ik experimenteer al 40 jaar met voeding. Je herinnert je misschien nog wel mijn fruitdieetavontuur, waardoor niet mijn vet maar mijn spieren verdwenen. Ondanks mijn voornemen om nooit meer op dieet te gaan, ga ik toch weer voor de bijl. Iemand op de blog van medisch journalist Melchior Meijer gaf me namelijk de link naar De Real Meal Revolutie (DRMR).

Gelukkig vind ik bij Bruna Aruba nog een exemplaar. Ik kwijl nog net niet wanneer ik door de heerlijke recepten blader. Is dit het dieet waar ik 40 jaar naar heb gezocht? Ik hoor Nikita al zuchten: ‘Mam!’ Zij heeft me natuurlijk al die jaren zien worstelen. Zij gelooft in afvallen door bewegen, maar volgens mij zorgt beweging voornamelijk voor getrainde spieren. In elk geval moet en zal ik erachter komen hoe ik mijn gezondheid beter kan beïnvloeden. Ik koop het boek.

Tim Noakes

Professor Tim Noakes

DRMR beschrijft het bantingdieet. Het was heel lang een saai dieet totdat DRMR het hip maakte. Met haar onthutsende ontmaskering van de Westerse koolhydraatleugen veroverde het bantingdieet in rap tempo Zuid-Afrika. Professor Tim Noakes, een van de Zuid-Afrikaanse auteurs, richtte zelfs een organisatie op om ook de aller armste te helpen gezonder te eten.

Met mijn suiker- en graanloze paleolifestyle was ik al een aardig eind op weg, dacht ik. Maar zetmeel blijkt een slimme wolf in schaapskleren. Zetmeel wordt namelijk direct omgezet in suiker. Peulvruchten en bepaalde knollen vallen in deze categorie. En brood, spaghetti, rijst, crackers, pannenkoeken, aardappel, pasteichi, chips en roti sorteren hetzelfde effect als taartjes, koek en snoepgoed. En jawel, ook hetzelfde als fruit. Ze maken je bloedsuikerspiegel instabiel.

Het bantingdieet bestaat eigenlijk uit drie lijstjes; een groen, een oranje en een rood lijstje. Het groene lijstje bevat dingen die ik onbeperkt mag eten: zoals vis, vlees en eieren, maar -verbazingwekkend genoeg- ook romige, vette dingen zoals slagroom, roomboter, roomkaas, dierlijke vetten, kokosolie, olijfolie, mayonaise, -ja echt!- en volle zuivel. Met noten en zuivel ga ik wat experimenteren. Als mijn lijf elke dag voldoende vet binnenkrijgt hoeft het niet langer dat voorraadje mee te sjouwen. Met een gratis platte buik als bonus! Van de oranje lijst mag ik af en toe wat, maar de rode lijst is uit den boze. Om de trek tussen de maaltijden te stillen mag ik een heerlijke zelfgemaakte vetrijke chocoladeshake, die er inderdaad voor zorgt dat ik urenlang geen hap meer door mijn keel krijg.

fat-ladies

De koolhydraatleugen

Professor Tim Noakes legt achterin het boek uit hoe we jarenlang door de voedselindustrie, de medische en de farmaceutische wereld zijn voorgelogen. Eigenlijk is al onze ellende begonnen na de Tweede Wereldoorlog, toen een aantal Amerikaanse politici nieuwe voedingsvoorschriften bedacht. Niet om gezonder te leven maar louter om de Amerikaanse boeren uit de crisis te helpen. Zonder onderzoek werden graan- en maïsproducten gepromoot en daarna deed de suikerindustrie er nog een flinke schep bovenop, of liever gezegd, er doorheen. Toen de voorverpakte bewerkte en gemanipuleerde voedingsindustrie op gang kwam, die beschikbaarheid wereldwijd mogelijk maakte, was de ramp compleet. Mensen werden op een Westers koolhydraatrijk dieet overal steeds dikker en zieker. Welvaartsziekten als diabetes, alzheimer, kanker, hartklachten en reumatische aandoeningen zijn het gevolg van deze koolhydraatleugen. Maar hoe maken koolhydraten ons dan ziek?

Koolhydraten, zo weet Noakes, veroorzaken ontstekingen en beschadigen de aderen, de hersenen, het spijsverteringssysteem en de lever. Cholesterol is een soort ‘repair kit’ en zet zich alleen vast op lekkende aderen, uitsluitend met de bedoeling het lichaam te beschermen. Cholesterol is dus niet de oorzaak van hartproblemen maar het gevolg van de ontstekingen die veroorzaakt zijn door hoge bloedsuikers. En hoge bloedsuikers worden veroorzaakt door overdoses koolhydraten.

Bantingrecept avocado

Wereldwijd Koolhydraten minderen

Dan wereldwijd koolhydraten minderen toch? Waar wachten we nog op?
Zolang de schijf van vijf wordt gepropageerd door regeringen en wordt gesponsord door de voedings- en farmaceutische industrie, kunnen we dat op onze broodbuik schrijven. Koolhydraten worden immers ook in producten gestopt waarin je ze niet zou verwachten. Ik sta daarom al jaren liever zelf in de keuken. Dan weet ik wat ik in mijn lijf stop.
En ik ben niet de enige. Kennis is macht. Als de consument massaal andere dingen eist dan ze wordt voorgeschoteld, wordt ze uiteindelijk op haar wenken bediend. Samen kunnen we het tij keren, zodra we begrijpen hoe.

In elk geval ga ik het zoveelste voedingsexperiment weer aan met mezelf. DRMR klinkt voor mij logisch en veelbelovend. Maar mocht je straks op de boulevard tòch een zachtjes gillende loopster tegenkomen, dan was dit DRMR-verhaal ook niet de hele waarheid. Wordt vervolgd.

Ps
Het avocado-tonijnrecept heb ik bedacht en daarmee won ik een spiraalsnijder op FB bij De Real Meal Revolutie.

Christel Cosijn, in Amigoe, 9 juni 2016.

Comments

 1. Hoi Christel ,

  Leuk , duidelijk stuk . Hoop dat je veel aan mijn boektip hebt 😉

  Ik ben nu 3 jaar bezig met paleo/lchf/banting en ben 30 kilo lichter en 2 broekmaten kleiner door anders , niet minder lekker , te eten.

  Heb Tim Noakes ontmoet op het AHS2015 , geweldig innemende persoonlijkheid , kocht de engelstalige versie van het boek van hem . Gesigneerd en wel……

  Misschien vindt je het leuk om te zien wie ik zoal volg op Twitter , veel boeiende info/mensen daar https://twitter.com/hansterveld

  Veel lekkere recepten hier http://www.ditchthecarbs.com/

  Nog van harte met het winnen van de spiraalsnijder , heb er ook 1 gewonnen hier https://twitter.com/realmealNL , kreeg van de uitgever als dank ook nog 2 andere boeken als dank voor meedoen aan de Challenge ( boek de RMR kreeg ik gratis ).

  Groet , Hans

  Ps. Wat maak je mooie schilderijen !

  • Christel says:

   Hoi Hans!

   Dankzij jou kwam ik dus op het spoor van het bantingdieet! Nog welbedankt! Het is me stukken duidelijker nu hoe een en ander werkt. Leuk dat we beiden een spiraalsnijder hebben gewonnen! De mijne gaat naar Nikita, mijn dochter die in Nederland studeert nu. Wie weet gaat ze ooit nog eens wat zien in mijn gekke manier van eten zoals ze dat noemt. :)

   Maar wat nog veel leuker is dan een gewonnen spiraalsnijder is jouw resultaat! Je hebt geen FB? Anders zou je via De Real Meal Revolutie pagina op FB ook wat van je kunnen laten horen! wat gaaf dat je mee hebt gedaan aan de challange!! Ik meen dat er 200 plaatsen waren. Top manier om dit boek te promoten :)

   Dank voor je schilderijen compliment :) En ik ga je binnenkort ook lezen op twitter.
   Keep up the good work and spread the word!

   • Christel , wat let je om ook een account aan te maken op Twitter …… kom je veel mensen tegen die je (ook) al kent btw.

    Mijn dochter(s) kom je ook tegen als je op Twitter kijkt bij mij mijn ,,volgend” , Eveline was mee naar http://2015.ancestralhealth.nl/ , zie de video’s , en is er heel druk mee , vooral lekkere dingen maken . Jammer dat je zo ver weg zit , Nikita zou natuurlijk naar http://www.ancestralhealth.nl/# kunnen gaan en verslag doen naar mama 😉

    In oktober opa , denk/hoop dat kleinkind voeding krijgt volgens prof. Noakes ……

    Facebook staat me tegen .

    ,,, Keep up the good work and spread the word! ” , doe jij dat ook maar in je paradijs ! :-)

    Groet , Hans

 2. Carolina Dagevos Millin says:

  Interessant artikel! Avo met tonijn. Ga ik binnenkort zeker proberen.
  Ook lekker is ananas met tonijn. Zeker met de warme zomers in Spanje ? ??

  • Christel says:

   Ha Carolina, Met ananas is inderdaad ook lekker maar past niet in het bantingdieet :)

 3. madonna leurs (GezondDorp Leende says:

  Leuk artikel heb je er over geschreven Christel! Ik hoop dat de hele wereld deze leefwijze ‘LCHF (Banting)’ zal ontdekken en zich er net zo gezond, slank, energiek en lekker bij zal voelen als wij!