Allesio Felix – van straatjongen tot Hollywood Awardwinner

Allesio Felix
Allesio Felix (Bonaire) groeit als jongste telg op in een gebroken gezin met een alleenstaande moeder en twee zussen. Op jonge leeftijd is hij al gefascineerd door film en muziek. Maar voordat hij het weet, is zijn leven veranderd in een mijnenveld. De ontploffing van een handgranaat vormt letterlijk ‘his last wake-up call’.

Zijn laatste kans om van de straat af te komen wordt het leger. In de vierdelige documentaireserie ‘Bandidos’, die over deze periode gaat en waarin hij zichzelf speelt, begint zijn filmbloed weer te kriebelen. Met zeer weinig middelen werkt hij zich omhoog. Onlangs kreeg zijn film ‘Stefan vindt een ster’ een Award in Hollywood. Het succesverhaal van een kansloze straatjongen die verandert in een Awardwinner.

Door: Christel Cosijn en Richelle van den Dungen Gronovius. In: Antilliaans Dagblad, 28 maart 2015.

Toen Allesio Felix (30) amper 15 jaar oud was, verhuisde hij samen met zijn moeder en zussen naar Nederland. Weg van zijn geliefde Bonaire en weg van zijn geliefde oma die zich altijd over het gezin ontfermde. Door omstandigheden kwamen ze in Nederland in een achterstandswijk terecht. Allesio was toen nog zeer beïnvloedbaar. Naar eigen zeggen heeft hij veel foute keuzes gemaakt. Hij ging van school af en door invloeden uit zijn directe omgeving belandde hij op straat. En daar ging het pas goed mis!
Wat gebeurde er met die zachtaardige dromerige jongen die hij op de basisschool was? Hoe kon het zo uit de hand lopen?
‘Door onwetendheid werden wij aan alle kanten belazerd toen wij in Nederland aankwamen en dit heeft er mede voor gezorgd dat wij in een situatie belandden waarbij wij geen inkomsten hadden. Ik ging van school af om te werken en mee te helpen met de kost verdienen, maar dit was bij lange na niet genoeg. Ik ging toen om met de vriend van mijn nicht die in de criminaliteit zat. Al gauw rolde ik ook dat wereldje in. Het ging echt goed mis toen er een handgranaat naar binnen werd gegooid in een huis waar mijn nicht, haar vriend en een andere vriend van ons waren. Ik was nog onderweg naar hen toen dit gebeurde. Mijn nicht en haar vriend kwamen om het leven en die andere jongen is levenslang gehandicapt. Mijn nicht was toen moeder van een jongen van 1,5 jaar. Hij is inmiddels 14 en wordt opgevoed door haar enige zus op Bonaire. Ik zag dit als een waarschuwing voor mij en besloot om onmiddellijk uit het criminele wereldje te stappen.’

Twee jaar later kreeg Allesio de kans om het leger in te gaan. Het was zijn laatste kans om iets van zijn leven te maken.
‘Een kennis van mij had met mij gepraat en me uitgelegd dat als ik mijn leven wilde beteren dat ik het beste het leger in kon gaan. Hier kon ik studeren, mijn rijbewijs halen en geld verdienen. Ik zag meteen het licht! Want ik ben geen slecht persoon. Door onwetendheid en naïviteit liet ik mij meeslepen in dat ‘straatleven’. Het belangrijkste voor mij was dat ik mijn thuisfront kon helpen! Maar daarnaast is militair zijn ongelofelijk stoer! Ha,ha.’

Allesio Felix in het leger

De speciale eenheid waarin hij werd geplaatst bestond uit kansloze, disfunctionele en gewelddadige jongeren. Dat schiep een bepaalde gelijkwaardigheid. Je was niet beter of slechter dan de rest en je kwam allemaal hetzelfde doen: iets van je leven maken. Door een ongeluk tijdens een oefening in Duitsland brak hij zijn enkel waardoor hij enige tijd thuis zat. In deze periode kocht zijn moeder een soundmixer voor zijn verjaardag. Zijn liefde voor muziek bracht de jongens uit de buurt bij hem om samen muziek te maken.

Allesio Felix

Allesio besloot om iets met die muziek te gaan doen. Hij meldde zich aan voor Internationale Media in de richting muziek en film aan het SAE Institute Rotterdam. Met zijn hbo-diploma op zak richtte hij samen met zijn achterneef, Stevenson Cyril Pourier, een platenlabel op.
Naast het maken van muziek wilde Allesio ook graag videoclips gaan maken, maar hij had natuurlijk geen geld voor dure producties. Hij trok de stoute schoenen aan en begon zelf amateurvideo’s te maken met goedkope apparatuur. Zijn beelden vielen anderen op door zijn creativiteit en zo werd hij steeds vaker gevraagd om zijn talent in te zetten voor videoclips. Al snel stond hij bekend in Nederland als en talentvolle videoclipregisseur. Hij won zelfs een Award voor beste videoclip op de Latin Music Awards in Duitsland, met zijn clip voor de bekende Latin groep GhettoFlow Featuring van Steven Cyril. Dat werd het begin van Allesio’s speelfilmavontuur. Om ervaring op te doen, maakte hij in 2011 op eigen kosten een korte speelfilm. Deze werd zo goed ontvangen dat hij besloot een korte filmserie met hetzelfde concept te maken. Deze mini-filmserie ‘Wraak’ is een initiatief van zijn Starline Project Pictures en Cutting Edge Films. Het kanaal waarop deze serie te zien was trok meer dan 300.000 kijkers, waardoor Allesio opnieuw positieve media-aandacht kreeg. Op dat moment begon hij werkelijk te geloven dat het iets kon worden met zijn talent in de filmwereld. Hij plakte een filmtak aan zijn bedrijf.

Bandidos

In 2012 werd hij gevraagd om mee te doen met de documentaire ‘Bandidos’ die in januari 2014 te zien was op de Nederlandse tv bij de VARA. Deze vierdelige documentaire vertelt het verhaal van zijn tijd bij het leger. Wensley Francisco, een van zijn legermaten, probeert de jongens weer bij elkaar te brengen, want Wensly, Allesio, Boulaabi, Valkonet, Perez, Kuik en Van Kester werden destijds vrienden en noemden zich de ‘Bandidos’. Ze zoeken elkaar op en kijken hoe hun leven er uit zag voor en na hun legertijd. Ook gaan ze samen terug naar de toenmalige legerbasis ‘Seedorf’ in Duitsland en halen herinneringen op. Sommige herinneringen zijn nog steeds te pijnlijk om over te praten, andere werken nog steeds op hun lachspieren.

Allesio Felix en de crew van Bandidos

Naar aanleiding van de eerste aflevering van ‘Bandidos’ was er op Holland Doc 24 een gesprek te zien met Wensly Francisco en co-regisseur Kees Schaap, in het programma ‘Regisseur aan de keukentafel’ over het ontstaan van de documentaire. Schaap was in 1996 betrokken geweest bij een uitzending over basis Seedorf en kwam hierover met Wensly in gesprek. De uitspraken van de militairen toen als ‘Wij willen een strakker leven en wij willen meer discipline’ hadden Schaap gefascineerd. ‘Het leger is mijn vader geworden’ is een bekende uitspraak en ook zeker op veel van deze jongens van toepassing die vaak, evenals Schaap, een verstoorde vader-zoonrelatie hebben. Samen met Wensly kwam Schaap toen op het idee een documentaire te maken over de ‘Bandidos’. Door Wensley kon Schaap heel dicht bij de jongens komen. De serie was spraakmakend en leidde in 2014 tot het schoolproject ‘Bandidos on Tour’ dat in heel Nederland draaide op alle vmbo- en roc-scholen. Leerlingen spreken over belangrijke keuzes uit hun leven. Maatschappelijke en sociale dilemma’s worden bespreekbaar in de klas. Ze praten niet alleen over de documentaire maar gaan veelal ook in gesprek met de ‘Bandidos’ . De jongeren worden uitgedaagd na te denken over hun mogelijkheden in het leven en hoe ze deze kunnen bereiken. Deze documentaire was een soort doorbraak voor Allesio. Door deze ervaring kreeg hij de smaak te pakken en is hij met regisseur Wensley Fransico doorgegaan met het maken van andere documentaires.

Allesio Felix Stefan heeft een ster gevonden
Eind 2013 kwam Allesio op een verjaardag in contact met regisseur Michiel ten Kleij. Ten Kleij had een filmscript gemaakt voor de fantasiefilm ‘Stefan heeft een Ster gevangen’. De regisseur vertelde Allesio dat hij samen met zijn producent al drie jaar lang een manier zocht om zijn film te realiseren. Omdat het thema ‘gebroken gezin’ was, sprak dit Allesio ook direct aan. Bovendien zag de korte promo die Ten Kleij had geschoten er heel goed uit.
‘Ik zei tegen hem dat ik hem graag hiermee wilde helpen. Ik was geïnspireerd geraakt vanwege het feit dat deze film is geschreven uit inspiratie uit zijn jeugd. Het verhaal gaat over een jongen (10) die in zijn eigen wereld van fantasie trekt om te ontsnappen aan de ruzie tussen zijn scheidende ouders. De film laat de gevolgen hiervan zien…Ik zal verder niks verklappen ha, ha…
Ik kom zelf uit een gebroken gezin en dus voelde ik mij onmiddellijk geroepen om deze film te produceren! Ik heb Van Kleij toen overtuigd dat wij dit op eigen kracht kunnen doen en niet afhankelijk moeten zijn van het filmfonds of dergelijke. Ten Kleij was daar heel sceptisch over vanwege het feit dat ze al zo lang bezig waren om de financiën rond te krijgen. Uiteindelijk heeft hij mij voorgesteld aan zijn producent met wie hij dit van de grond probeerde te krijgen.
De producent was er zeker van dat deze film niet gemaakt kon worden met minder dan een budget van 60K à 80K. Ik zei, “Hey wij leven in 2013! Deze film kunnen wij realiseren door middel van crowdfunding en inzet van onze eigen middelen en netwerk. Met 10K kunnen wij dit zeker wel realiseren”. Maar de regisseur ging wel mee in mijn enthousiasme en riep tegen de producent dat hij dit een kans wilde geven. De producent bleef sceptisch maar besloot om toch ook maar mee te doen, anders miste hij straks nog de boot, want kost wat kost gingen wij deze film realiseren.
Vervolgens hebben wij samen een crowdfundingcampagne opgestart via Cinecrowd.
Daar wisten wij die 10K binnen 60 dagen binnen te halen! Het was een gedurfd risico, want het was inmiddels december, een dure maand voor iedereen. Wij hebben samen een crew samengesteld uit ons netwerk en daarna begonnen wij de film te produceren. (produceren is het regelen van…uhm alles, haha.) Na een paar weken produceren stonden wij op de set van 5 draaidagen. Een geweldige ervaring die te zien is in ‘de making of Stefan’.

Begin 2014 heeft Allesio deze droom daadwerkelijk gerealiseerd en de film samen met producent Jacco Post geproduceerd. Begin 2015 ging de film in de Amsterdamse bioscoop ‘Het Ketelhuis’ in première. Maar tot zijn grote teleurstelling werd de film niet geaccepteerd op het Nederlandse Film Festival. Waarom eigenlijk niet?
‘Ik weet niet wat het is, maar hier in Nederland staan mensen niet gauw open voor iets nieuws, je moet eerst ergens anders doorbreken voordat je serieus genomen wordt. De film paste niet in de visie van NFF, helaas. Ik ben benieuwd wat ze nu te melden hebben als ze weten dat wij in Hollywood wel erkenning hebben gekregen.’

In Hollywood is deze bijzondere film wel in de smaak gevallen! Begin maart 2015 kregen de filmmakers te horen dat hun film voor zes prijzen was genomineerd op het Los Angeles Independent Film Festival. Op 14 maart, bij de prijsuitreiking in het hart van Hollywood, sleepte de film de prijs voor Best Fantasy Film binnen. Wat een erkenning! Allesio heeft veel zin om films te gaan produceren en regisseren in Hollywood. Naast zijn baan als militair is hij druk met zijn bedrijf Starline Project Media Group.
Allesio Felix: ‘Ik ben het bewijs dat niks onmogelijk is zolang je er in gelooft en er hard voor wilt werken: van straatjongen tot award winning filmproducer in Hollywood.’

Surf voor meer informatie naar: www.starlineproject.com

Download het artikel: Allesio Felix: van de straat tot Hollywood. In: Antilliaans Dagblad, 28 maart 2015. // 160 kb

Comments

  1. Wauw! Ik ben sprakeloos!! Bedankt Christel en Richelle!! 😀

  2. Dank je wel, Allesio, het gaat echt helemaal over jou, haha :) Ik plak hier nog even, met jouw toestemming, je reactie uit je pm naar mij, want ik ben erg trots op mijn oud-leerling en ik denk dat je nu begrijpt dat je het zo ver kunt schoppen als je zelf wilt:

    Christel goedemorgen (in NL dan haha).
    Nogmaals heel erg bedankt! Toch even kippenvel gekregen om over mezelf te lezen! haha.. Ik sta er eigenlijk nooit bij stil omdat ik gefocust ben op de toekomst maar door dit te lezen sta ik er toch even bij stil hoever ik ben gekomen en het geeft mij de kracht om nog meer doelen te bereiken Ik kreeg veel persoonlijke berichten van mensen die mijn verhaal inspirerend vinden:) Dit is natuurlijk een leuke voorbeeld voor jongeren met dezelfde achtergrond als ik. veel liefs Allesio xxx

  3. Het verhaal van een straatschoffie naar een MAN van de wereld. Mede door zijn doorzettingsvermogen, wilskracht en vooral blijven geloven in je eigen kunnen en doen is Allesio een toonbeeld voor anderen kansrijke jongeren.
    leef je droom na!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Allesio succes in je verdere toekomst, ik ben blij je te mogen hebben leren kennen!

    Pierre